Runde 1: «Frost»

Vinner av runden ble Leif Erling Aasan med bildet «Make America warm again». Vi gratulerer!

Det kom inn 63 bilder fra 16 fotografer denne siste runden. 19 bilder ble premiert/antatt. Konkurransen ble juryert av Trondhjems Kameraklubb. I juryen: Wenche Aune, Ommund Øgård, Karoline Kvernvik og Jonas Hallberg Eggen.

Generell kommentar

Flott å se så mange gode frostbilder, spesielt når det ikke har vært så mye å se til fenomenet så langt denne vinteren. Og det blir nok enda sjeldnere å oppleve dessverre.

Her var det mange bra bilder og konkurransen var en fornøyelse å juryere. Men det ble også vanskelig å velge. Det var mange som knivet i toppen og vi måtte ta flere runder før topplasseringene ble landet.

Flere av de refuserte bildene kunne ha gjort det sterkere om de var jobbet litt mere med. Blant de refuserte var det også noen fine bilder som ikke traff helt på temaet, selv om de var vinterlige fikk vi ikke helt følelsen av frost.

Vinner

Foto: © Leif Erling Aasan, «Make America Warm Again». Jurykommentar: Alle i juryen falt for dette bildet. Det er frosten som gjør bildet spennende. Godt sett. Vi liker linjekomposisjonen med vindusviskeren, vindusstolpen og flaggstangen. Fargene er veldig delikate. Godt teknisk, skarpt, men ikke overbehandlet. Dokumentarisk, men med humor (litt «Rune Johansen»). Også bra tittel! Bildet blir bedre jo mer man ser på det. En verdig vinner!

2. plass

Foto: © Øystein Wiik «Metan». Jurykommentar: Et bilde som har utstråling og smell. Bildet har perspektiv og dybde, former og linjer som fremhever et tredimensjonalt islandskap. Kunne gjerne tenkt oss å ha det på veggen.

3. plass

Foto: © Roar Bech «Is-strukturer». Jurykommentar:
Elegante former og fine farger. Flott lyssetting, vignetteringen fremhever motivet godt. Godt sett. Isens glassaktige skjørhet kommer godt frem.

Hederlig omtale

Foto: © Arne Strømme «Linjer». Jurykommentar:
Enkel og flott komposisjon. Fine linjer med god rytme gjør motivet spennende. Fine detaljer i linjene. Isklumpen på linje to gjør susen.

Foto: © Per Olav Vestavik Tverfjell «Frost 2». Jurykommentar:
Grafisk og uttrykksfullt bilde. Noe uhyggelig stemning med noe som kan tolkes som et knust bakhode. Artig tilnærming til temaet.

Antatte bilder

Foto: © Roar Bech «Kald dag». Jurykommentar: Fint og stemningsfullt. Vi kan nesten kjenne hvor kaldt det er. Fint lys, spesielt med lysstripen i vannet. Men samtidig tar lysskinnet litt mye oppmerksomhet. Litt for kraftig vignettering etter vår mening.

Foto: © Magnar Fjørtoft «Frossent hjerte». Jurykommentar: Sjvung i fargene og flott struktur i isen. Teknisk bra gjennomført

Foto: © Leif Erling Aasan «Barfrost i kystlandskap». Jurykommentar: God komposisjon og dybde. Fint lys og fargetoner.

Foto: © Svein Kvakland «Isfugler». Jurykommentar: Isfuglene kan nesten settes på peishylla. Godt teknisk gjennomført

Foto: © Øystein Wiik «Bryter gjennom». Jurykommentar: Nydelige fargetoner. Artig med den grove steinen som bryter igjennom den blanke isen.

Foto: © Bjørn Ivar Haugen «Skogstjernet». Jurykommentar: Malerisk bilde med flere lag. Gode monokrome svarthvittoner. Opp-ned-teknikken fungerer spesielt godt når bildet blir så abstrakt som dette. Noe mystisk over bildet. Det svarte i midten drar oss inn i bildet. Er det her nøkken bor?

Foto: © Arne Strømme «Flukt». Jurykommentar: En sverm av frosne engler på flukt fra fotografen. Nydelig lys og farger i bildet.

Foto: © Bjarne Nygård «Frostrøyk». Jurykommentar: Lyset og frostrøyken sammen med den enslige fuglen gjør bildet. Fint med silhuettene av trærne i tåka.

Foto: © Bjørn Ivar Haugen «Frosset pytt». Jurykommentar: Dramatisk, flott perspektiv. Nydelig svarthvit. Kontrasten gjør seg. Godt teknisk.

Foto: © Roar Bech «Midnight Blue». Jurykommentar: Nydelige farger og former. Rolig og behagelig. Grafisk uttrykk, nesten abstrakt. Kunne nok vært beskjært noe i toppen for å komme tettere på hovedmotivet

Foto: © Eivind Sverre Aaslid «Tapper». Jurykommentar: Fint grafisk og minimalistisk uttrykk. God og stram komposisjon, som kunne strammes opp enda mer ved å beskjære litt i toppen slik at den runde delen av takrenna ikke kom med. Fine gråtoner. Behagelig å se på.

Foto: © Ketil Valle «Romsdalshorn». Jurykommentar: Nydelig landskapsbilde som viser hvor kaldt det er og hvor godt det er å ha en varm lavvo å krype inn i. Bildet blir skikkelig romantisk med både stjernehimmel og solnedgang. Fine fargekombinasjoner av det rødlige og blå. God komposisjon med gjentatte former i den lysende lavvoen og de opplyste fjelltoppene.

Foto: © Magnar Fjørtoft «Kald morgenrød». Jurykommentar: Fin morgenstemning. Fint skifte mellom lagene i bilde – byen, skodda og fjellet. Fargenyansene som går igjen gjennom hele bildet gjør bildet behagelig å se på.

Foto: © Arne Strømme «Kule». Jurykommentar: Spennende og lekkert bilde. Gode fargetoner, med metalliske reflekser i blått, rosa og grønt. Er dette virkelig is?
Resultatliste for Årets fotograf 2020