Runde 5: «Portrett»

Leif Erling Aasan vant runden med bildet «Bloody Mary». Vi gratulerer!

Det kom inn 49 bidrag fra 13 fotografer. 16 bilder ble premiert/antatt. Konkurransen ble juryert av Lillesand fotoklubb.

Vinner

Foto: © Leif Erling Aasan, "Bloody Mary"
Foto: © Leif Erling Aasan, «Bloody Mary». Jurykommentar: «Alle i juryen falt umiddelbart for dette bildet. Bildets komposisjon og deling gir balanse og orden, og kvinnens form bryter med strenge linjer. Her er farger brukt som virkemiddel på en flott og kraftfull måte man sjelden ser – gjentagende rødt og hudfarge som matcher grått og blått. Flott uttrykk i kvinnens ansikt, og vi lurer på om hun venter på en som skal ha det andre sugerøret. Her aner vi en som er for sent ut, og ventende komplikasjoner!»

2. plass

Foto: © Leif Erling Aasan, "Arne"
Foto: © Leif Erling Aasan, «Arne». Jurykommentar: «Et anderledes og spennende sort/hvitt portrett. Juryen faller for minimalisme, flott lyssetting og en vakker silhuett som går diagonalt i bildet. Kvadratisk format er et pluss. Her ser vi en voksen mann som ser ned, og det gir assosiasjoner til melankoli. Kanskje er han fordypet over et instrument? Juryen fornemmer både blues, jazz, Chicago og Duke Ellington. Det kunne vært litt lysere, og det trekker litt ned..»

3. plass

Foto: © Eivind Sverre Åslid, "Min by"
Foto: © Eivind Sverre Åslid, «Min by». Jurykommentar: «Juryen synes dette er et flott portrett av en kar som viser frem byen sin gjennom vinduet. Hans påkledning og uttrykk i ansiktet gir juryen assosiasjoner til en tyster i en gangsterfilm, eller en scene fra ”Sopranos”. Han er nok ikke sjefen, og ikke barsk nok til å være torpedo. En artig figur som fotografen kunne laget en hel serie av. Bildet er filmatisk i sin stil og med sine farger. Naturlig lys, skygge på veggen og kvadratisk format er et pluss. «

Hederlig omtale

Foto: © Magnar Fjørtoft, "Taler"
Foto: © Magnar Fjørtoft, «Taler». Jurykommentar: «Her er det først og fremst lyset som gjør bildet flott. Brillene er et blikkfang, men uten at det forstyrrer. Mannen har kraft og utstråling, som om lyset kommer fra ham selv. Mikrofonen på skjorta kan minne om et kors, og vi tenker at denne mannen har virkelig sett lyset! Kan han være en predikant? «
Foto: © Eivind Sverre Åslid, "Gjengrodd"
Foto: © Eivind Sverre Åslid, «Gjengrodd». Jurykommentar: «Dette bildet er facinerende fordi innrammingen består av hår og skjegg. Den tette beskjæringen er effektfull, og lager teksturen i bildet. Det forsterkes av det kvadratiske formatet. Assosiasjoner her er ‘muppet show’ og ‘den avskyelige snømannen’. Det trekker ned at øynene blir litt for mørke. Et artig og anderledes portrett.»

Antatte bilder

Foto: © Roar Bech, "Bestefar-pia"
Foto: © Roar Bech, «Bestefar-pia». Jurykommentar: «Flott lys, og god plassering av ansiktet i bildeflaten. Det er vågalt å trekke motivet så langt mot venstre, men her fungerer det godt mot den mørke bakgrunnen. Jenta har et melankolsk uttrykk i ansiktet. Noen i juryen synes at rammen trekker litt ned.»
Foto: © Eva Frisnes, "Gitaristen"
Foto: © Eva Frisnes, «Gitaristen». Jurykommentar: «Et minimalistisk uttrykk der skjorten går i ett med bakgrunnen. De lyse feltene utgjør et harmonisk triangel i den sorte bildeflaten. Fint med strengene som lyser opp som linjer i bildet. Et godt portrett av en person som er oppslukt av sin hobby.»
Foto: © Bjørn Ivar Haugen, "Guttorm ved slipesteinen"
Foto: © Bjørn Ivar Haugen, «Guttorm ved slipesteinen». Jurykommentar: «Dette er et flott portrett i en nydelig blåtone som til og med er i mannens skjegg. Dette sammen med et nesten trist uttrykk i ansiktet og med hendene i fanget gir juryen assosiasjoner til melankoli. Kanskje har han drevet med arbeid ved denne slipesteinen, men kan ikke gjøre det lenger.»
Foto: © Magnar Fjørtoft, "Hatten"
Foto: © Magnar Fjørtoft, «Hatten». Jurykommentar: «Et røft og tøft bilde med ‘trøkk’. Hatten skaper bildet, og gir assosiasjoner til Michael Jackson. Det hvite matcher perfekt med hudfarge, hårfarge og klesplagg. Bildet kler den hvite innrammingen. Veldig flott med handa som fortsetter hattebremmens diagonal.»
Foto: © Øystein Wiik, "Koptisk"
Foto: © Øystein Wiik, «Koptisk». Jurykommentar: «Her er det flotte farger som matcher hverandre. Mannen er kraftfull, har et direkte blikk, og blir flott opplyst fra siden. Hans kledning, hatt og skjegg står flott mot den uvanlige men passende bakgrunnen, og lyset som skinner på kjedet gir fine linjer som bryter den mørke flaten.»
Foto: © Eva Frisnes, "Like før nå"
Foto: © Eva Frisnes, «Like før nå». Jurykommentar: «Dette bilder liker juryen. Det er noe filmatisk over det, som en slitt film fra 50-tallet. Vi undrer over at vi faller for et bilde der nesten halvparten av bildeflaten er et brudeslør ute av fokus, men blikket går rett til ansiktet i speilet som utstråler energi og følelser.»
Foto: © Svein Kvakland, "Selfie"
Foto: © Svein Kvakland, «Selfie». Jurykommentar: «Et orginalt og tøft selfie med masse humor! Det blir nesten litt surrealistisk, og det tar litt tid før vi forstår at det er dusjhodet som er speilet! Blå linjer er krydder i bildet. En i juryen uttrykte følgende: ‘En selvironisk kommentar til tidens perfeksjonisme og prestasjonskrav’.»
Foto: © Magnar Fjørtoft, "Søstre"
Foto: © Magnar Fjørtoft, «Søstre». Jurykommentar: «Vi liker portrett med to personer. Det er fint lys fra siden, og både påkledning og smykker matcher fint i det sort/hvite og minimalistiske preget. Det er stilrent, og personene former en behagelig trekant i bildet.»
Foto: © Abdelmuhaymin Abbas, "Trist"
Foto: © Abdelmuhaymin Abbas, «Trist». Jurykommentar: «Utrykksfullt portrett med liten dybdeskarphet som gir en fin mykhet når ansiktet kommer så nært. Hårbånd og hår passer fint inntil ansiktet som gir en fin diagonal i bildet. Blikket er direkte og trist, og stemningen er melankolsk.»
Foto: © Roar Bech, "Vidar Busk"
Foto: © Roar Bech, «Vidar Busk». Jurykommentar: «Dette er et flott actionbilde av en kjent skikkelse. Mikrofonen som kommer inn i bildet, sammen med armen til en annen musiker gir balanse, linjer og liv i bildet. Det kan være vanskelig å tilsette lyd i et fotografi, men her hører man musikken. Fin sort/hvitt kontrast.»
Foto: © Leif Erling Aasan, "Øyeblikk"
Foto: © Leif Erling Aasan, «Øyeblikk». Jurykommentar: «Et vakkert ansikt med flott sort innramming. Lyset kommer inn fra siden og gir gjenskinn i øynene. Denne redigeringen er vågal, men gir ansiktet glød og et preg som minner om bilder fra 1800-tallet. Det skiller seg derfor ut fra andre barneportretter.»

Resultatliste for Årets fotograf 2018